La gírgola de castanyer o Maitake és un bolet autòcton del Montseny però molt escàs. Des de fa anys és apreciat per la gent dels pobles del Montseny pel seu exquisit aroma i sabor. Es caracteritza per la seva textura consistent i la seva forma coral·loide. Hem aconseguit cultivar-lo amb l’afany de recuperar aquesta apreciada espècie i posar-la a l’abast de tothom.

forquilla

GASTRONOMIA

La gírgola de castanyer o maitake té un gust i una aroma exquisits. La seva textura ferma permet fer molts tipus de preparacions: saltada, marinada, fregida…

La forma més senzilla de fer-la és al forn. No cal rentar-la, només cal tirar-li per sobre una mica d’oli, sal i un polsim de pebre negre. Entre 10 i 15 minuts a 160-180 ºC acostumen a ser suficients per rostir-la (això depèn una mica del forn i de la mida de la peça).

També es pot esmicolar en fulletes o petits poms, sense rentar, per saltar o fregir amb oli d’oliva a foc viu. La carn de la gírgola de castanyer no absorbeix els olis i, en canvi, la temperatura de l’oli calent la caramel·litza una mica i en ressalta el seu sabor.

Es pot fer saltada a foc viu amb un rajolí d’oli, sal i un polsim de pebre, amb verdures, pasta o arròs. També es pot fer a la planxa, arrebossada en tempura, en truita, com a paté o per farcir canalons.

La seva resistència a les coccions llargues permet emprar-la en tota mena de guisats i així s’ha fet des de fa molts anys a les comarques de vora el Montseny.

piramide

PROPIETATS NUTRICIONALS

Coneguda per la medicina oriental des de fa molts segles per la seva capacitat de millorar les defenses naturals de l’organisme.

S’han fet alguns assajos clínics que semblen demostrar activitat contra diversos càncers i contra els nivells alts de glucosa en sang.

nomenclator
X
CATALÀ CASTELLÀ ANGLÈS JAPONÈS LLATÍ
Gírgola de castanyer Hongo de castañar Maitake mushroom Maitake Grifola frondosa
Bolet de roure Shiitake Shiitake mushroom Shiitake Lentinula edodes
Bolet de card Seta de Cardo Pleurotus eryngii Eryngii Pleurotus eryngii
Bolet de faig Seta de Haya Shimeji mushroom Shimeji Hypsizygus tessellatus
Bolet Carner Melena de león Lions mane Yamabushitake H ericium erinaceus
Bolet de pipa Hongo Pipa Reishi mushroom Reishi Ganoderma lucidum