varietats_w

Bolet de card  Eryngii

Comunament anomenada bolet de card o bolet de panical. El barret és de color marró fosc a gris i el peu excèntric en els exemplars silvestres. En les varietats cultivades s’afavoreix que faci un peu gruixut perquè interessa molt als cuiners. La seva olor lleugera, agradable i el seu sabor dolç el converteix en un dels bolets més saborosos i buscats. La seva carn és blanca i de sabor exquisit i combina bé amb tot tipus d’aliments i és de fàcil digestió. En quant a les seves propietats, és rica en proteïnes, vitamines i minerals i molt adequada per a dietes baixes en calories i és una valuosa font d’antioxidants.

 Bolet de faig  Shimeji

Coneguda al nostre país com a bolet de faig o gírgola de faig’, és molt valorada a l’Àsia per la seva textura ferma i cruixent, i el seu perfum característic, on està considerat com un bolet gourmet. El seu gust que recorda a la nou i el punt lleugerament amargant el fa molt adequat per a fer barreges de bolets o per saltar amb verdures més dolces com ara la pastanaga.

 Bolet carner  Yamabushitake

El bolet carner, conegut també com a ‘bolet d’eriçó’, ‘pom pom’ o ‘barba d’ancià’, és un dels bolets més utilitzats en la medicina oriental. Se li atribueix un paper important com a regenerador neuronal, recomanat contra la demència i l’Alzeihmer, també s’usa per reduir els efectes de l’hepatitis B i en tractaments contra els càncers d’estómac i esòfag. La textura de la seva carn és esponjosa, per la qual cosa es recomana consumir jove i molt fresc. La seva olor és fúngica i el seu sabor agradable, dolç i suau, amb un suau record al marisc.

bolet-pipa

Bolet de pipa  Reishi

Se li atribueixen tantes propietats medicinals que és conegut com el ‘fong de la immortalitat’. Per destacar algunes, sembla que redueix el colesterol i les al·lèrgies, actua contra la hipertensió i és capaç de guarir úlceres i malalties cutànies. Considerat un efectiu antioxidant i actiu contra els càncers. Aquest curiós fong sol prendre’s deshidratat en infusions i fins i tot dissolt en el cafè.
Té un sabor lleugerament amargant.

nomenclator
X
CATALÀ CASTELLÀ ANGLÈS JAPONÈS LLATÍ
Gírgola de castanyer Hongo de castañar Maitake mushroom Maitake Grifola frondosa
Bolet de roure Shiitake Shiitake mushroom Shiitake Lentinula edodes
Bolet de card Seta de Cardo Pleurotus eryngii Eryngii Pleurotus eryngii
Bolet de faig Seta de Haya Shimeji mushroom Shimeji Hypsizygus tessellatus
Bolet Carner Melena de león Lions mane Yamabushitake H ericium erinaceus
Bolet de pipa Hongo Pipa Reishi mushroom Reishi Ganoderma lucidum