La gírgola de castanyer o Maitake és un bolet autòcton del Montseny però molt escàs. Des de fa anys és apreciat per la gent dels pobles del Montseny pel seu exquisit aroma i sabor. Es caracteritza per la seva textura consistent i la seva forma coral·loide. Hem aconseguit cultivar-lo amb l’afany de recuperar aquesta apreciada espècie i posar-la a l’abast de tothom.

forquilla

GASTRONOMIA

La gírgola de castanyer o maitake té un gust exquisit, d’aroma i textura delicada és excel·lent  marinat, saltat, fregit, …

Saltat a foc viu amb un rajolí d’oli i sal, amb verdures, pasta o arròs. També es pot fer a la planxa, arrebossat en tempura, en truita, com a paté o per farcir canalons.

Es pot fer al forn sencera o en porcions ja que el seu aspecte és manté amb la cocció.

La seva resistència a les coccions llargues permet emprar-lo en tota mena de guisats.

Es pot esmicolar en fulletes o petits poms, sense rentar, per saltejar o fregir amb oli d’oliva a foc viu. La carn de la gírgola de castanyer no absorbeix els olis i, en canvi, la temperatura de l’oli calent ressalta el seu sabor.

piramide

PROPIETATS NUTRICIONALS

El Maitake compta amb propietats antidiabéticas, posseeix una provada capacitat per regular els nivells de glucosa i estimular la sensibilitat a la insulina, per la qual cosa les persones amb diabetis tipus 2 es beneficien d’aquests fongs, perquè tenen la capacitat de reduir el sucre en sang.

Posseeix propietats antihepáticas, perquè s’ha pogut comprovar en pacients amb hepatitis B crònica, que ha existit una taxa de recuperació de 72% en persones que prèviament havien consumit el fong Maitake, en comparació del 57% en el grup de control.

Té propietats hiperlipídicas, perquè és capaç de reduir la pressió arterial i els lípids sanguinis, factors de risc molt importants per produir malalties del cor.

El bolet Maitake ajuda a regular l’estómac i els intestins, en estimular una digestió adequada i minimitzar l’estancament d’aliments.

nomenclator
X
CATALÀ CASTELLÀ ANGLÈS JAPONÈS LLATÍ
Gírgola de castanyer Hongo de castañar Maitake mushroom Maitake Grifola frondosa
Bolet de roure Shiitake Shiitake mushroom Shiitake Lentinula edodes
Bolet de card Seta de Cardo Pleurotus eryngii Eryngii Pleurotus eryngii
Bolet de faig Seta de Haya Shimeji mushroom Shimeji Hypsizygus tessellatus
Bolet Carner Melena de león Lions mane Yamabushitake H ericium erinaceus
Bolet de pipa Hongo Pipa Reishi mushroom Reishi Ganoderma lucidum